(revista Coanegra, núm. 193, maig 2001)

Acte de reivindicació republicana

El passat 14 d'abril, en què es commemorava el 70è aniversari de la proclamació de la República, va tenir lloc una vegada més al cementeri de Santa Maria un acte de reivindicació republicana i d’homenatge als republicans assassinats després de l’aixecament militar de 1936, que a Santa Maria foren Miquel Cabot, Josep Santandreu, Joan Tramulles, Bartomeu Canyelles, Antoni Oliver i el que fou batle republicà de Búger, Joan Alemany.

L’acte, organitzat pel col·lectiu Ales, va ser molt emotiu i també reivindicatiu, ja que es va parlar de la República com a opció de futur; i comptà amb l’assistència de nombrós públic vingut de tota Mallorca va retre homenatge als republicans no tan sols santamariers, sinó de tot arreu, i enguany per primera vegada també s’homenatjaren especialment els esperantistes assassinats pel feixisme.

Donà la benvinguda als assistents i els dirigí unes paraules el santamarier Guillem Ramis, membre d’Ales. A continuació l'estudiós de l'esperantisme Xavier Margais va fer un breu parlament en què evocà la memòria de molts de practicants de la llengua internacional assassinats arrel de la repressió feixista contra els membres d'aquest important moviment cultural. La bandera dels esperantistes -juntament amb la de la República- presidí l'acte.
El Parlament més llarg i més emotiu anà a càrrec de Jaume Santandreu, qui va recordar els pactes de la transició entre franquistes i reformistes per tal de silenciar la lluita republicana, i l’abandonament del combat per avançar envers l'aprofundiment democràtic que la República podia significar.

Entre el nombrós públic assistent hi havia nombrosos membres del Col·lectiu Esperantista de Mallorca, així com alguns membres del PSOE i del PSM de Santa Maria, entre els quals la regidora Rosa Vic. De fora poble es va comptar amb la presència de sindicalistes de la CGT, l'escriptor Miquel López Crespí, el diputat del PSM Cecili Buele, el professor Gabriel Bibiloni, el periodista Carlos Zayas, entre d’altres personalitats de la cultura i de la política.

Al vespre va tenir lloc un sopar republicà, a l’edifici municipal, que comptà amb l’assistència de moltes de les persones presents a l’homenatge de l’horabaixa al cementeri.