Vivim temps de canvis. Molta gent ja no es conforma que els polítics els demanin el vot cada quatre anys i vol participar, vol una nova manera de fer política, amb participació i transparència.
Movem Santa Maria és una candidatura que vol dur a l'Ajuntament aquesta nova manera de fer, donant oportunitat a tothom per participar, opinar i aportar a la gestió municipal, i que tot el que es fa i es gasta a l'Ajuntament sigui absolutament públic i transparent.
També vivim temps difícils per a la majoria: molta gent s'ha quedat sense feina, d'altra només pot tenir feines precàries i mal pagades, o ha vist com li baixaven el sou. Ens han retallat l'atenció sanitària, l'educació, els serveis socials... Molta gent que ho passa magre.
Movem Santa Maria vol que la primera prioritat de l'Ajuntament sigui que no hi hagi cap persona al poble que passi gana, que no pugui atendre les seves necessitats més bàsiques o que estigui desatesa; un Ajuntament que fomenti i faciliti que la gent del poble pugui tenir feina i guanyar-se la vida..
Movem Santa Maria vol un Ajuntament que defensi els interessos generals de la població i el patrimoni públic per davant de qualsevol interès particular, que defensi i faciliti la qualitat de vida al nostre poble.
Som una candidatura participativa i oberta a la gent, i amb les aportacions de la gent hem redactat aquestes propostes:
Comptes transparents
S'ha de fer una auditoria de la gestió municipal, dels comptes i contractes per conèixer l'estat de comptes, deute, despeses, patrimoni i inversió pública.
Publicarem tot el que ingressa i gasta l'Ajuntament, ben detallat i presentat de manera entenedora, factura a factura. Mantendrem aquesta informació actualitzada a la pàgina web, de tal manera que tothom pugui examinar i conèixer els comptes municipals fins al darrer cèntim, emetre opinions o plantejar propostes i preguntes.
Gastar amb molt de seny i no tudar doblers
Els doblers que maneja l'Ajuntament són de tot el poble, i per això hem de mirar molt prim com se gasten i tenir clares les prioritats. Per exemple, a la via pública és prioritari garantir la seguretat dels nins quan van a escola: eixamplar voreres, peatonitzar, posar vigilància policial o preveure obrir nous carrers per desviar el trànsit, en comptes d'instal·lar escultures i jardineres, o comprar immobles molt per damunt del seu valor de mercat.
Els serveis socials no són caritat, són un dret
El principal repte a què han de respondre els serveis socials és el respecte a la dignitat. Han d'estar dirigits tant a la població en general com a grups específics.
Per a la població en general proposam:
Elaborar una guia de serveis socials que detalli les activitats, ubicació i horaris.
Informar, orientar i assessorar, amb atenció personal per donar solució a les peticions i problemes, i col·laborar amb entitats i grups de suport al poble per cercar-hi solució-
Accés als serveis socials municipals per a tothom sense distinció. Igualtat. Tramitació d'ajudes i serveis a qualsevol resident del poble
Totes les prestacions i serveis de suport professional integrats a la xarxa de responsabilitat de serveis socials seran gratuïts
Servei d'atenció a les urgències social. Atendre de manera immediata i puntual les persones que es trobin en situació d'urgència social fora dels horaris d'atenció, encara que només sigui per avisar altres serveis públics. Una urgència no es pot prevenir
Els serveis socials com a un dels instruments bàsics per garantir a tothom l'efectiu exercici i accés a tots els seus drets
Per a les persones amb dependència;
Més cobertura i visites a domicili, ja sigui promovent el voluntariat o amb la contractació de persones que facin les tasques oportunes a cada persona o família que tengui dificultats en les activitats de la seva vida quotidiana o per al seu desenvolupament personal i social, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i proporcionar-les les atencions preventives, assistencials, socioeducatives i rehabilitadores a ca seva. Les persones contractades seran del poble.
Eliminació de les barreres arquitectòniques als edificis públics
Integració laboral:
Contacte amb empreses locals perquè optin a bonificacions per la contractació de persones del poble en risc d'exclusió social, aturats de llarga durada, i molt especialment als majors de 40 anys, caps de família, famílies nombroses i monoparentals.
Servei d'acció socieducativa;
Detectar adolescents i joves que fan del carrer el lloc prioritari de relació, motivant un acostament als serveis i equipaments del poble per millorar la convivència amb l'entorn i ampliar les possibilitats de promociò personal i social.
Creació de projectes per a joves entre 16 i 18 anys que hagin abandonat l'educació obligatòria per orientar-los en cursos de formació que els permetin optar al món laboral.
Banc d'aliments i productes de primera necessitat
Una bona administració del magatzem evitarà que s'entreguin aliments caducats a les famílies
Millora de la distribució i augment dels dies de recollida. Afegir vals de productes frescs (carn, peix i verdures) que també són necessaris; així com productes de neteja i higiene.
Fomentar les campanyes de donacions amb la creació d'un rebost solidari. Establir negociacions amb els comerços del poble per a la donació de productes excedents.
Un mercat profitós per al poble
El mercat tal com està ara causa més molèsties que beneficis al poble. S'ha de replantejar la seva distribució, dimensió i funcionament. S'ha de pujar el preu dels trasts (excepte locals, ecològics, artesans i productors) perquè doni beneficis al poble que compensin les molèsties. Volem un mercat de qualitat més que de quantitat.
Desprivatitzar i recuperar serveis i patrimoni públics
Tenim la voluntat de de municipalitzar la recollida i el reciclatge de fems, actualment gestionats per una empresa privada, de tal manera que es pugui donar feina a gent del poble, que el material reciclable pugui representar un guany econòmic per al poble, i que es pugui baixar el preu de la taxa. Igualment desprivatitzarem totes aquelles contractes i subcontractes que sigui possible.
Recuperarem la recollida de fems a Foravila
Defensarem el patrimoni públic, que és de tot el poble, i molt especialment el que està en perill de privatització (camí de Coanegra) o s'ha vist privatitzat a la pràctica, com l'edifici de s'Escoleta, el camí d'Alaró a Bunyola al seu pas pel Cabàs, o el camí de sa Síquia.
Fomentar l'economia local
Crearem una borsa de feina local, que faciliti la contractació de gent del poble per part de les empreses. En la mesura de les possibilitats, impulsarem el desenvolupament, l'empresa i el comerç local. Potenciarem el turisme sostenible que aglutini els recursos i atractius del poble: naturals, paisatgístics, culturals, patrimonials, gastronòmics...
Un poble segur i acollidor
Encarregarem la redacció d'una nova normativa urbanística que contempli com a mínim:
Zones verdes i espais lliures suficients
Un accés al polígon industrial que no travessi el casc urbà, que s'haurà de gestionar amb el Consell Insular
Edificis nous d'acord amb la tipologia i dimensions tradicionals. Prou edificis alts a carrers estrets
Carrers nous amples per poder peatonitzar els carrers estrets del casc antic.
Itineraris segurs per anar a peu o en bicicleta que connectin l'estació, les escoles, l'institut, el camp d'esports i la plaça Nova
Itineraris segurs per anar a peu o en bicicleta que connectin el casc urbà amb Can Borralló, Can Dolç, Son Llaüt i Son Bieló
Mentre no es puguin obrir nous carrers, impulsarem una reforma circulatòria que faciliti la màxima peatonalització i seguretat.
Donarem tanta creu com faci falta a la conselleria corresponent perquè posin semàfors a la carretera. No pot ser que siguem l'únic municipi de la carretera entre Palma i Inca que no hi té semàfors
No renunciam al tren trinxera. També donarem tota la creu que faci falta per aconseguir-ho.
Procurarem aconseguir vigilància policial permanent i efectiva.
Protegir el camp
El camp s'està convertint en una immensa urbanització, en què la terra té valor de solar segons la seva edificabilitat. Els nous edificis en sòl rústic seran només per a l'activitat de la pagesia, això permetrà que el seu valor sigui assequible per a la pagesia, i també comportarà la conservació del paisatge rural, que és un important patrimoni del poble i de tota l'illa.
Un poble saludable i ben atès
La sanitat i els serveis socials són bàsics per a la qualitat de vida, i s'han vist retallats dràsticament. Des de l'Ajuntament treballarem de valent per tenir una sanitat i uns serveis socials dignes i adequats, que incloguin:
Acció preventiva, hàbits saludables, educació sexual
Acció contra la violència de gènere
Promoció d'activitat esportiva i vida saludable a la gent gran
Creació d'un centre de dia per a la tercera edat, destinat a oferir atenció assistencial, preventiva, social, sanitària, d'oci, psicològica i rehabilitadora als nostres majors, i ajudar-los així en les activitats de la seva vida diària.
Respectar i protegir els animals
Promourem la creació d'una protectora d'animals (no una canera) de gestió pública, on les associacions procurin el benestar de l'animal i sense sacrificar-ne
Crearem un parc caní, amb el corresponent pipi-can
Establirem un programa i seguiment d'esterilització de colònies felines
Procurarem protecció als animals contra el maltractament, abandonament, enverinament i mal acondicionament de l'espai a ca seva.
Impedirem la venda d'animals en el mercat per part de particulars. Vigilarem l'acondicionament dels animals per a la venda al mercat. Els dies de fira i exposició, instal·larem els animals a un lloc tranquil i sense molèsties.
Sancionarem els abandonaments, la no recollida d'excrements, o dur cans amollats.
Promourem campanyes de sensibilització als centres escolars sobre el respecte i la protecció dels animals